Ajankohtaista

KOKOUSKUTSU

Yhteys-liikkeen syyskokous on ke 27.11.2019 klo 16.30-17.30 uudessa Pasilan Triplassa Töölön seurakunnan tiloissa. Aseman sisäänkäynniltä sisään ja liukuportaat ylös. Kahvitarjoilu klo 17.30-18.00.

Syyskokouksen jälkeen vieraaksemme tulee klo 18.00 Helsingin piispa Teemu Laajasalo keskustelemaan Sateenkaariparien vihkimisestä ja kertoo siitä, missä vaiheessa asiassa ollaan.

Paikkana on uusi Pasilan Tripla, Töölön seurakunnan monitoimitila Focus, 5. krs

Lämpimästi tervetuloa!

Yhdistyksen jäsenmaksut on lähetetty jäsenten sähköpostiosoitteilla. Ellet ole saanut kyseistä viestiä ja olet mielestäsi Yhteys-liikkeen jäsen, sähköpostiosoitteesi ei ehkä ole tiedossamme tai se on virheellinen. Silloin voi ilmoittaa voimassaolevan sähköpostiosoitteen osoitteella sihteeri (at) yhteys.org.

 

Yhdistyksen sääntömuutosta käsiteltiin syyskokouksessa 2018 ja päätettiin yksimielisesti uudistaa säännöt. Uudet säännöt on hyväksytty virallisesti 8.1.2019. Samalla yhdistyksen nimeksi vahvistettiin Ekumeeninen Yhteys-liike ry. - Ekumeniska Gemenskapsrörelsen rf. (Ecumenical Solidarity Movement).

 

TIEDOTE 28.11.2018

Kirsi Hiilamo Yhteys-liikkeen johtoon

Perheneuvoja, psykoterapeutti ja pastori Kirsi Hiilamo on valittu Yhteys-liikkeen uudeksi puheenjohtajaksi syyskokouksessa 26.11.2018 Helsingissä ja aloittaa tehtävässä 1.1.2019. Hän seuraa tehtävässä eläkkeellä olevaa kirkollista tiedottajaa Ulf Särsiä, joka toimi puheenjohtajana kuusi vuotta.

Kirsi Hiilamo on teologian maisteri ja vihittiin papiksi 1990. Hän on toisen kauden kirkolliskokousedustaja ja Helsingin hiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsen. Pappisliiton hallituksessa hän on ollut neljä vuotta. Tämän vuoden alusta hän on Yhteys-liikkeen johtokunnan jäsen ja varapuheenjohtaja.

Kirsi Hiilamo on äsken valittu Helsingin seurakuntayhtymän perheneuvojaksi. Aikaisemmin hän on toiminut Käpylän seurakunnan kappalaisena, Helsingin Diakionissalaitoksen sairaalapastorina, Nurmijärven seurakunnan perheneuvojana sekä tällä hetkellä yksityisenä psykoterapeuttina. Hänellä on psykodynaamisen psykoterapeutin ja paripsykoterapeutin koulutus.

Yhteys-liike on kirkkojen rajat ylittävä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen solidaarisuus- ja tukiryhmä. Liike puolustaa ja edistää ihmisarvoa ja Jumalan luomistyötä kunnioittavaa tapaa suhtautua näihin väehmmistöihin sekä vastustaa niiden syrjintää yhteiskunnassa ja kirkoissa. Ajankohtaisena tavoitteena on samaa sukupuolta olevien parien kirkollisen vihkimsen edistäminen. Yhteys-liike julkaisi perusjulistuksensa vuonna 2000.

 

Tiedote 1.6.2018

Liisa Tuovinen Yhteys-liikkeen kunniapuheenjohtajaksi

Yhteys-liikkeen perustaja, rovasti Liisa Tuovinen on täyttänyt 80 vuotta. Sen kunniaksi Yhteys-liikkeen johtokunta on nimennyt Tuovisen liikkeen kunniapuheenjohtajaksi.

Yhteys-liike on kristillisten kirkkojen ja yhteisöjen rajat ylittävä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen solidaarisuus- ja tukiryhmä.

Liisa Tuovinen toi solidaarisuusliikkeen idean Amerikan evankelis-luterilaisesta kirkosta. Hän kokosi ryhmän, joka sovelsi amerikkalaisen liikkeen tavoitteet ja ohjelman Suomen luterilaisen kirkon oloihin. Liike astui julkisuuteen vuonna 2000. Tuovinen toimi liikkeen puheenjohtaja vuosina 2000-2009 ja jatkaa edelleen johtokunnan jäsenenä.

Jo vuonna 2001 liikettä päätettiin laajentaa kattamaan myös muita kristillisiä kirkkoja ja yhteisöjä, ja se sai tukijoita ennen kaikkea ortodoksien keskuudesta. Vuonna 2003 perustettiin Ekumeenisen Yhteys-liikkeen tuki ry.

Liisa Tuovinen oli jo ennen Yhteys-liikkeen perustamista edistänyt kirkon perheasiainkeskuksen työalasihteerinä pastoraalista lähestymistapaa, joka korostaa ihmisarvoa ja erilaisuuden hyväksymistä. Sitä työtä hän on eläkkeelle siirryttyään jatkanut parisuhdekeskus Katajassa ja sen Sateenkaariparit-toiminnassa.

 

 

Puheenjohtajan tervehdys 3/2019

Puheenjohtajan tervehdys 2/2019

Puheenjohtajan tervehdys 1/2019

Puheenjohtajan tervehdys 5/2018

Puheenjohtajan tervehdys 4/2018

Puheenjohtajan tervehdys 3/2018

Puheenjohtajan tervehdys 2/2018

Puheenjohtajan tervehdys 1/2018

Puheenjohtajan tervehdys 6/2017

Puheenjohtajan tervehdys 5/2017

Puheenjohtajan tervehdys 4/2017

Puheenjohtajan tervehdys 3/2017

Puheenjohtajan tervehdys 2/2017

Puheenjohtajan tervehdys 1/2017

Puheenjohtajan adventtitervehdys 2016

Puheenjohtajan toinen syystervehdys 2016

Puheenjohtajan syystervehdys 2016 (Piispa Guy Erwinin vierailu).

Puheenjohtajan kesätervehdys 2016.

Puheenjohtajan kevättervehdys 2016.

Puheenjohtajan adventtitervehdys 2015.

Puheenjohtajan syystervehdys 2015.

Puheenjohtajan kesätervehdys 2015.

Puheenjohtajan kevättervehdys 2015.

Puheenjohtajan uudenvuodentervehdys 2015.

Puheenjohtajan adventtitervehdys 2014.

Puheenjohtajan toinen syystervehdys 2014.

Puheenjohtajan syystervehdys 2014.

Puheenjohtajan kesätervehdys 2014.

Puheenjohtajan kevättervehdys 2014.

Puheenjohtajan uudenvuodentervehdys 2014.

Puheenjohtajan syystervehdys 2013.

Puheenjohtajan kevättervehdys 2013.

 

Tiedote tuesta samaa sukupuolta olevia pareja vihkiville papeille.

 

 

TT Heikki Lepän kirjoittamia blogeja vuosilta 2009-2016.

Avioliittolain muutokseen liittyvät aineistot:

- Yhteys-liikkeen 18.5.2016 julkisuuteen laskema julkilausuma.

- Liisa Tuovisen "Perhe-mikä perhe?" juttu. Artikkeli on julkaistu Etsijän teemanumerossa Perhe. 3/2014

 

Ekumeenisen yhteysliikkeen tuki ry:n jäsenille on lähetetty sähköpostilla jäsenmaksuviesti 13.2.2017. Jos tiedät olevasi yhdistyksen jäsen, etkä ole saanut kyseistä viestiä, se johtuu siitä ettei yhdistyksellä ole sähköpostiosoitettasi tai osoite on virheellinen. Lähetä voimassaoleva sähköpostiosoitteesi osoitteeseen sihteeri (at) yhteys.org saadaksesi maksutiedot.

 

UUSIA ESITTEITÄ:

Sateenkaariperheen ERO-OPAS
Sateenkaaren tällä puolen Opas sateenkaariperheen läheiselle
Opas sateenkaariperheen lapselle Sateenkaariperheet ry
KAIKKIEN PERHEIDEN SUOMI Kaikkien perheiden Suomi-hanke
Minustakin tulee äiti - synnyttämättä äidiksi Opas sosiaaliselle äidille
Perheitä sateenkaaren väreissä Sateenkaariperheet ry
10 askelta sateenkaariperheen kohtaamiseen. Opas lasten ja perheiden kanssa työskenteleville

 

 

Moninaisuusseminaari ”Kirkko siunatkoon” pidettiin lauantaina 3.10.2015 Lohjalla.

Tapahtumasta enemmän tietoa tästä linkistä.

 

Kouvolan kirkkopäivillä 2015 pidettiin keskustelutilaisuus otsikolla: Vihkiikö kirkko?
Uusi avioliittolaki ja kirkko.

Keskustelutilaisuudesta kuvattiin video ja se on nähtävissä tästä linkistä

 

Yhteys-liikkeen tuki kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia

Ekumeenisen Yhteys-liikkeen tuki ry päätti syyskokouksessaan 18 marraskuuta 2014 Helsingissä kannattaa tasa-arvoista avioliiittolakia Suomessa. Yhdistys allekirjoittaa metahdomme.fi-sivustolla olevan yritysten ja yhteisöjen kannanoton tasa-arvoisen avioliittolain puolesta.

Yhteys-liike on vuonna 2000 perustettu kirkkojen rajat ylittävä solidaarisuus- ja tukiryhmä, joka puolustaa ja edistää ihmisarvoista ja kristillistä tapaa suhtautua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja vastustaa näiden ryhmien syrjintää yhteiskunnassa ja kirkoissa.

Yli 500 vetoomusta allekirjoittaneiden yhteisöjen jokosta löytyy myös Helsingin Diakonissalaitos, Papit tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, monet ay-liikkeet ja Pelastakaa lapset.

Lisää tietoja:
Ulf Särs, Yhteys-liikkeen tuki ry:n puheenjohtaja
050 564 1833

 

Sukupuolivähemmistöjen asema ja oikeudet,
18.11.2014 pidetyn keskustelutilaisuuden alustukset

- Jarmo Kokkonen (Sairastumisen vuoksi ei osallistunut keskustelutilaisuuteen)
- Johanna Pihlajamäki

 

Virallisten kokousten pöytäkirjat löytyvät täältä.

 

Kirkkokiusatut-kirkkosiunatut. Seurakunta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen työpaikkana.
Pride-viikolla 26.6.2014 järjestetyn seminaarin alustukset ja keskustelu.

- Marjo Ehn
- Laura Mäntylä

- Sari Roman-Lagerspetz

- Ritva Rasila / Anna-Maria Numminen

- Keskustelu

 

 

 

European Foorum rantautui Suomeen 24.5.2014.

Piispa Irja Askolan saarna kokouksen messussa Alppilan kirkossa.

 

Sateenkaarikalenteri

Sateenkaariyhdistys Malkuksen toimintakalenteri

SATEENKAARIMESSUT (Helsinki, Tampere ja Turku)
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen suunnattuja luterilaisia jumalanpalveluksia. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita Sateenkaarimessuihin vakaumukseen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Toiminnasta vastaavat Helsingissä Malkus- ja Arcus-ryhmät sekä Kallion seurakunta, jossa vastuuhenkilö on pastori Jaana Partti. Lue Jaana Partin kirjoitus 'Sateenkaarimessu on portti kirkkoon'. Tampereella toiminnasta vastaavat Tampereen Setan hengellinen ryhmä ja tuomiokirkkoseurakunta. Turussa toiminnasta vastaa Turun Malkus yhdessä Henrikin seurakunnan kanssa.

 

Toinen kansallinen Ekumeeninen Sateenkaarifoorumi pidettiin Alppilan kirkolla Helsingissä 13.10.2012.

 

Suomen ekumeeninen sateenkaarifoorumi 2011

Foorumi kokoontui 15.-16.10.2011 Järvenpäässä Seurakuntaopistolla. 2011 vierailijana foorumissa oli Martin Lind Ruotsin kirkosta teemalla "Ruotsin kirkon tie kohti samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliittoa". Toinen vierailija oli Heino Nurk, joka kertoo Viron ja Viron luterilaisen kirkon tilanteesta.

Martin Lindin puheen teksti löytyy tästä linkistä.

 

Näkymättömästä näkyväksi - koulutuspaketti seurakunnille

Yhteys-liike ja Arcus - ekumeeninen sateenkaariryhmä ovat yhteistyössä Kirkon diakonia- ja yhteistyön (KDY) sekä Helsingin ev.-lut. seurakuntayhtymän kanssa suunnitelleet eri yhteisöille tarjottavaa koulutuspakettia, joka käsittelee seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten asemaa ja tehtävää kirkossa. Lue lisää koulutuspaketista.
 

 

 

Yhteys-liikkeen tiedotteet

Liisa Tuovisen esittämä Yhteys-liikkeen tervehdys Setan 40-vuotisvastaanotolla 29.11.2014 Kauniaisissa

 

Papiston päivät 2014

Papiston päivillä Jyväskylässä oli leikkimielinen äänestys. Lasiputkeen pudotettiin tyroksi pallo: vihreä = kyllä, keltainen = en osaa sanoa ja punainen = ei. Kysymys kuului: Kannatatko tasa-arvoista avioliittolakia?
Toisen päivän iltana laskimme iloisen tuloksen, kuten kuvasta näkyy.
Kyllä vihreässä putkilossa 82 ääntä, en osaa sanoa keltaisessa putkilossa 1 ääni ja ei punaisessa putkilossa 17 ääntä.
Edellisillä papistonpäivillä 2012 äänestettiin kysymyksestä: Rukoiletko kanssa ja puolesta. Äänestystulos oli: kyllä 92 ääntä, en osaa sanoa 4 ja ei 3.
Tästä voimme päätellä, että papit ovat varsin avaramielisiä tässä kysymyksessä.

 

European Foorumi rantautuu Suomeen

Tiedote 24.5.2014 European Foorumin Suomen osuudesta Alppilan kirkossa.

 

Papiston päivät 2012

Papiston päivien esittelypöydällä sai äänestää aiheesta Rukoiletko kanssa ja puolesta, kun pyydetään. Äänestys tapahtui pudottamalla styroksipallo valitsemaansa lasiputkeen: vihreä - kyllä, keltainen- en osaa sanoa, punainen - ei. Äänestyksen tulos oli: KYLLÄ 92, EN OSAA SANOA 4 ja EI 3ääntä.

 

Rukous parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan

Useita rukousohjeita löytyy Tietoarkistosta.

Jos suunnitelet häitä, tästä löytyy lisätietoa.

Armo kuuluu kaikille
Yhteysliike on käynnistänyt Armo kuuluu kaikille -kampanjan. Kampanja näkyi Lahden kirkkopäivillä toukokuussa 2011 ja Helsinki Priden kulkueessa 2.7.2011. Kampanjan puitteissa myydään rintanappeja ja T-paitoja. Paitoja on jäljellä vain joitakin kokoja, hinta 15 €. Myyntipaikoista ilmoitetaan lähemmin mm. kampanjan omalla facebook -ryhmäsivulla

Kuopion hiippakunnan hiippakuntadekaani, TT Sakari Häkkinen, on valittu Yhteys-liikkeen uudeksi puheenjohtajaksi ja hän aloittaa siinä tehtävässä 1.1.2010. Valinnan teki Yhteys-liikkeen syyskokous maanantaina 30.11.2009 Helsingissä.

Law of love: Perspectives on sexuality in theology oli Yhteys-liikkeen ja Helsingin yliopiston systemaattisen teologian laitoksen yhdessä järjestämä symposium, joka pidettiin Helsingissä pe 22.5.2009 klo 10-15-13.00 (Porthania PIII, Yliopistonkatu 3). Seminaarissa esiintyi useita eri luennoitsijoita (Kerstin Söderblom, Wille Riekkinen, Heikki Huttunen ja Vesa Hirvonen). Seminaaripuheenvuorot ovat luettavissa täältä:

Yhteys-liikkeen kannanotto Imatran kirkkoherra Aallon sukupuolenkorjausprosessin kohtaamaan julkisuuteen:

 

Sakari Häkkisen lehtivastine A-P Pietilälle:
Yhteys-liikkeen toiminnasta ja tavoitteista

Yhteys-liikkeellä on nykyisin oma ryhmä myös
Facebookissa

Sakari Häkkisen ja Wille Riekkisen kirjoitus Helsingin Sanomissa 22.10.2010:
Kirkko ja seksuaaliset vähemmistöt